lunes, 4 de abril de 2011

JOHANNES BAADER, Gran Plasto-Dio-Dada-Drama


Classificació de l'obra:
Nom: Gran Plasto-Dio-Dada-Drama
Autor: Johannes Baader
Cronologia: Berlín,1920

Johannes Baader


Descripció:
Elements tècnics i formals: és una obra tridimensional composta de diferents elements trobats com diaris, fragments, etiquetes, cartes, un maniquí, etc. que simbolitza la grandària i la caiguda d'Alemanya.

Context històric: Johannes Baader, després d'estudiar arquitectura, es va introduir en el cercle dadaisa de Berlín. El dadaisme és un moviment cultural que s'oposa al concepte de raó i lògica, així es rebel·la en contra de les conversions literàries i artístiques. Existeixen diferents tècniques per portar-l'ho a terme com el fotomuntatge, el collage, unió d'elements, fotografia, tipografia, etc.


Altres obres de l'autor:


Muntatge fotogràfic i collage de l'autor del llibre "Fourteen Letters of Christ" a casa seva (1920)


Collage de Johannes Baader.

Primera Fira Internacional Dada
Aqueta obra es va exposar a la Primera Fira Internacional Dada a Berlín l'any 1920 amb un conjunt d'altres obres les quals totes seguient la corrent artística dadaista.
Segons la Portada del Catàleg de la fira l'exposició es va dur a terme a la galeria d'art Dr. Otto Burchard's Berlin.


Portada del catàleg de la Primera Fira Internacional
Dada dissenyada per John Heartfield i Wieland 
Herzfelde.

Interior de la fira on espectadors observen les obres
 dadaistes.


Una de les obres que forment part de la
 fira de Berlín que mostra un militar
amb cap de porc i embolicat amb una
cinta que posa: "Vinc del cel, del cel
que està amunt".


Altres obres dadaistes




Ilya Sdanevich, Soiré du coeru a barbe, 1923.

Dadaist against Weimar

Hannah Höch, Cut with the Kitchen Knife
Dada Through the Last Weimar Beer-Belly
 Cultural Epoch of Germany, 1919

Johannes Baader i Raoul Housmann. Poscard,
Club Dada Berlín, 1919.


La tècnica del collage
El collage és una tècnica artística que consisteix en sobreposar elements diversos per crear un element unificat, ja que coller del francés vol dir enganxar. Per exemple, un collage es pot compondre amb fotografies, fusta, pell, diaris, revistes, objectes de l'ús cotidià, etc.
Es creu que Picasso va ser qui va inventar el collage l'any 1912 amb la seva pintura Naturalesa morta amb cadira de reixa on va enganxar fotografies i un reixa a la pintura, pero hi va haver un altre artista que amb molt poca diferència de temps va incorporar a les seves obres retalls de paper pintat comercial que imitava la fusta: Tete de femme. Així, els dos van començar a enganxar retalls de diaris o revistes, etiquetes de licors o cigarros a les seves pintures.
Va sorgir un altre tipus de collage anomenat fotomontatge que es basava en combinar la fotografia i la tipografia impresa del qual els dadaistes se'n consideren els inventors.
El collage va portar a un principi o tècnica creada per Marcel Duchamp que deia que l'objecte trobat, segons el qual qualsevol cosa que un artista elegeixi és vista com art, desde una pedra que et crida l'atenció en un camí fins a una imatge que t'agrada en una revista.

Guitarra de Picasso feta de cartró, paper, corda i fil,
 materials que ajuntats formen una escultura/collage.

Obra de Picasso on s'hi representa una guitarra feta
 mitjançant paper, paper amb textures i retalls.



Palau ideal, Ferdinand Cheval (1836 - 1924)
Ferdinand Cheval va ser un carter francés que va invertir 33 anys de la seva vida a construir un Palau Ideal mitjançant pedres i objectes que recollia del terra. La idea va sorgir quant es trobar una pedra la forma de la qual el va inspirar i així, el dia següent va tornar al mateix lloc a recollir-ne més. Durant els 33 anys posteriors Ferdinand va aprofitar el recorregut de carter per recollir les pedres i transportar-les. A partir de tot el material recolli, no només pedres va construir el castell. 

 Imatge del Palau ideal



No hay comentarios:

Publicar un comentario